Qwixx

qwixx-boxWhite Goblin Games meldt de komst van een nieuwe titel voor een groot publiek, het in Duitsland populaire dobbelspelletje Qwixx. Dit vlotte spel is ontworpen door Steffen Benndorf, een relatief onbekende spelontwerper met inmiddels vijf gepubliceerde dobbelspellen op zijn naam. Het Duitse origineel wordt uitgegeven door Nürnberger Spielkarten.

Iedere speler heeft een scoreblad waarop in de kleuren rood, geel, groen en blauw vier rijen met de getallen 2-12 staan. Tijdens het spel moet je deze getallen in elk van de vier kleuren altijd van links naar rechts aankruisen. Je mag getallen overslaan, maar kunt leemtes later niet alsnog vullen. Er zijn verder vier gekleurde en twee witte zeszijdige dobbelstenen. De actieve speler gooit de zes dobbelstenen, waarna twee acties na elkaar worden uitgevoerd.

Iedere speler mag de som van de witte stenen in een kleur naar keuze aankruisen. Daarna mag de actieve speler de som van één witte en één gekleurde steen in de desbetreffende kleur aankruisen. Kruist de actieve speler geen enkel getal aan, dan moet hij een leeg vakje bij “mislukte worpen” aankruisen. Wanneer je minstens vijf kruisjes in een kleur hebt, kun je deze kleur voor iedereen op slot doen. De dobbelsteen van deze kleur wordt verwijderd.

Het spel is voorbij wanneer de tweede kleur is gesloten of wanneer een speler vier mislukte worpen heeft. Dan krijgen de spelers strafpunten voor mislukte worpen en per kleur een hoeveelheid pluspunten voor hun kruisjes. De waarde van de kruisjes stijgt progressief, van 1 – 78 punten. Dit zorgt voor een beetje spanning tussen tempo en geduldig verzamelen.

Qwixx wordt vanaf vandaag uitgeleverd aan de spellenwinkels.

Meer informatie: