Ducosimbeurs 2 maart 2013 – impressie

Zaterdag 2 maart organiseerde Ducosim een spellenbeurs in Stadshal De Flint te Amersfoort. Op het programma stonden de gebruikelijke speldemonstraties door uitgevers, spellenclubs en ontwerpers, aangevuld met de jaarlijkse spellenveiling. Ik heb slechts flarden van de veiling meegemaakt, maar kreeg daarbij niet de indruk dat de biedkoorts dit jaar tot grote hoogte steeg. De eerste kavel was meteen al een domper, een Avalon Hill uitvoering van Civilization ging weg voor een knullige 30 euro. Het tamme bieden leek niet aan de veilingmeesters te liggen, Armand maakte iets moois van de gezelschapsspellen, veteraan Rian liet de wargames ouderwets knallen.

veilingmeester Armand

veilingmeester Armand

veilingmeester Rian

Op de beurs werden twee belangrijke nieuwe releases gepresenteerd. The Game Master was aanvankelijk niet van plan om deze beurs te bezoeken, maar wist op de valreep toch drie tafeltjes voor zijn nieuwe bordspel Tzolk’in te regelen. Dit worker placement spel met de tandwielen werd goed ontvangen. Hetzelfde gold voor Terra Mystica, de grote voorjaarrelease van White Goblin Games. Helaas moest deze vaste standhouder het ook met maar drie tafeltjes doen, waardoor er onvoldoende ruimte was voor andere recente noviteiten.

Tzolk'in

Tzolk’in

White Goblin Games & Quined Games

Patrick Zuidhof van Playthisone testte een prototype van het nieuwe kaartspel Ugo, gebaseerd op een ontwerp van de Nederlandse spellenkenner Ronald Hoekstra. Dit is een prima slagenspelletje met een scoresysteem dat vanaf het begin om aandacht vraagt en met een leuk pestelement. De vormgeving wordt verzorgd door topillustrator Franz Vohwinkel. Dit kaartspel wordt komend najaar verwacht.

In de wandelgangen hoorde ik nieuws over de Nederlandse Spellenprijs. De verkiezing wordt dit jaar gesplitst in twee prijzen: ‘Familie’ en ‘Veelspelers’. Beide categorieën krijgen een eigen nominatielijst met drie spellen, waaruit in de loop van het voorjaar de winnaars worden gekozen. In de categorie ‘Veelspelers’ lijkt de samenstelling van de nominatielijst mij dit jaar een pittige klus. Er zijn de afgelopen jaargang immers veel hoogwaardige veelspelertitels verschenen. Zie maar een keuze te maken uit stuk voor stuk prachtige spellen als 1830, Andermans Veren, Het Dorp, Ora & Labora, Nieuw Amsterdam, Homesteaders, Trajan, Tzolk’in en Terra Mystica.

In dezelfde wandelgangen kreeg ik de bevestiging dat de Nederlandstalige editie van de tweede oplage van Pandemie niet bij 999 Games zal verschijnen.

zaaloverzicht

een zaaloverzicht, inclusief wandelgangen

Het was ook deze beurs helaas weer pijnlijk duidelijk dat Ducosim meer aandacht aan de organisatie moet besteden. De verhouding tussen de publieksvriendelijke gezelschapsspellen en de ‘besloten kring’ van miniatuurspelers is verstoord. Uitgevers krijgen hierdoor onvoldoende tafels om hun spellen te demonstreren. Daarnaast zijn voor de bezoekers niet of nauwelijks vrije speeltafels beschikbaar, zodat je meegebrachte of zojuist gekochte spelletjes in de tas mag houden tot je weer thuis bent. De publiciteit voor deze beurs was zoals gebruikelijk een aanfluiting. Op de Ducosim website was tot een paar dagen voor het evenement bijna niets te vinden, via de bekende spellensites wordt helemaal geen publiciteit gemaakt.