Waka Waka

wakawaka-doosDe Duitse spelauteur Rüdiger Dorn heeft ook in Nederland de nodige spellen op zijn naam staan. Nederlandse spelliefhebbers zijn ongetwijfeld bekend met zijn spellen Arkadia, Genoa, Goa en Jambo. Laatstgenoemde lijkt in Waka Waka een nazaat te hebben, in beide spellen staat immers de handel in Afrikaanse goederen centraal. In het bordspel Waka Waka kopen de spelers zes soorten goederen in, die ze vervolgens in bepaalde combinaties moeten inleveren voor winstpunten.

Het prachtig geïllustreerde speelbord bevat bewaarplaatsen voor de voorraad gedekte goederenfiches, goudstukken en de trek- en aflegstapel met actiekaarten. Op een viertal bootjes liggen de goederen klaar die de spelers kunnen kopen; sommigen gedekt, anderen open. In een dorpje liggen nog meer open goederen. Ten slotte bevat het bord een scoretabel met bepaalde goederencombinaties. Door de afgebeelde goederen in te leveren, ga je daar stappen vooruit. Je kunt deze scoretabel desgewenst vervangen door een exemplaar met een hogere moeilijkheidsgraad. Iedere speler begint het spel met zes actiekaarten en acht goudstukken. Gedurende het spel mag je aan het einde van je beurt nooit meer dan zes kaarten bezitten. Voor goederenfiches geldt dezelfde limiet. Voor goud geldt – tot vreugde van de handelaren – geen beperking.

De actieve speler mag maximaal drie kaarten uitspelen en de bijbehorende acties uitvoeren. Wanneer je minder dan drie kaarten speelt, mag je aan het einde van je beurt nieuwe kaarten trekken en/of goud nemen. Heb je niks gespeeld, dan krijg je drie kaarten en/of goud. Heb je één kaart gespeeld, dan bedraagt de buit twee kaarten en/of goud. Heb je twee kaarten gespeeld, dan mag je één bonus pakken. Het is zaak om af en toe rustig aan te doen om jouw voorraad kaarten en goud op peil te brengen. Sommige actiekaarten bevatten een goudsymbool. Wanneer jij zo’n kaart speelt, mogen de medespelers de actie op deze kaart ook uitvoeren. Daarvoor moeten ze jou één goudstuk betalen.

De belangrijkste actiekaart is de handelskaart. Hiermee kun je één van drie afgebeelde acties uitvoeren. Je kunt alle goederenfiches van één boot opkopen, twee gelijke goederenfiches aan het dorp verkopen voor 10 goud, of goederen inleveren voor een stap op de scoretabel. Mocht het lot de handelskaarten uit jouw handen houden, kun je drie willekeurige actiekaarten afleggen als handelsjoker.

Een andere belangrijke actiekaart is de sjamaan. Hiermee kun je voor 12 goud één stap op de scoretabel zetten. Dit werkt alleen wanneer het vuur van de sjamaan brandt. Dit vuurtje wordt tijdens het spel regelmatig gedoofd en opnieuw aangestoken.

Met de andere actiekaarten kun je extra goud verdienen, je hand vernieuwen, extra goederen bemachtigen of ruilen, kaarten trekken, een actiekaart kopiëren enzovoort.

Het spel is afgelopen na de volledige speelronde waarin een speler de top van de scoretabel bereikt. Blijft hij de enige topper, dan wint hij het spel. Halen meer spelers de top, dan breekt hun goudvoorraad de gelijke stand.

Ten slotte

Inhoudelijk is Waka Waka lichter en luchtiger dan de illustere voorganger Jambo. Daar is overigens niets mis mee, Waka Waka is een geslaagd familiespel in een schitterende uitvoering. Je moet zo efficiënt mogelijk grondstoffen verzamelen en omzetten in winstpunten. Daarbij hoop je op een beetje kaartgeluk, waardoor het jou net wat meer voor de wind gaat dan je medespelers. Het plannen is niet te ingewikkeld, het meeliften op de acties van medespelers houdt de vaart erin en zorgt voor een beetje interactie en het geluk is niet overheersend, waardoor er per saldo er een solide bordspel op tafel ligt. Over de uitvoering van dit spel ben ik zeer enthousiast. Het speelbord is zo mooi dat ik het bijna als ‘schilderij’ aan de muur zou hangen.

Waka Waka functioneert met alle vermelde spelersaantallen, maar met twee spelers is de verleiding groot om Jambo op tafel te leggen.

Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 40 minuten