Spielwarenmesse Nürnberg

De Spielwarenmesse in Nürnberg is een internationale vakbeurs, waar jaarlijks een wereld aan speelgoed, puzzels en spellen wordt tentoongesteld. In tegenstelling tot Spiel in Essen is dit geen publieksbeurs. In Nürnberg worden de hallen bevolkt door producenten, inkopers, winkeliers, ontwerpers en journalisten. Het evenement vond dit jaar plaats van 30 januari t/m 4 februari.

Heeft de top van 999 Games een oogje op Brügge? ()

Heeft de top van 999 Games een oogje op Brügge? (Foto: Henk Rolleman)

Het beursthema van 2013 was ‘Toys 3.0’, de verbinding van traditioneel speelgoed met de digitale wereld. Ook de grote spellenuitgevers zien hierin kansen, getuige de stijgende hoeveelheid bord- en kaartspellen voor smartphones en tablets. Kosmos introduceert dit jaar het nieuwe concept ‘play it smart’. Via een gratis app wordt de spelbeleving van bestaande en nieuwe spellen aangevuld met extra mogelijkheden, als geluiden, nieuwe regels en verrassende effecten. Deze spellen zullen ook zonder app speelbaar zijn. De eerste ‘play it smart’ spellen verschijnen dit najaar, ook de tophit Siedler ondergaat dan een ‘play it smart’ behandeling. Meer informatie: Toys 3.0 brochure (PDF-bestand).

Ook Catan krijgt een digitale bonus ()

Ook Catan krijgt een digitale bonus (Foto: Henk Rolleman)

Voorafgaand aan de beurs zijn de winnaars van een Toy Award 2013 bekendgemaakt. Deze speelgoedprijzen worden toegekend door een jury van professionals uit de speelgoedbranche. Dit jaar was er Nederlands succes, Boom Boom Balloon van Frans Rookmaaker won de prijs in de categorie ‘Schoolkids’. Voor de overige winnaars verwijs ik je naar de Toy Award website.

Toy Award 2013 ()

Toy Award 2013 (Foto: Henk Rolleman)

In tegenstelling tot Spiel is de Spielwarenmesse geen internationale snoeptrommel met exotische lekkernijen voor veelspelers. De enorme hoeveelheid kleine uitgevers uit Essen vind je hier namelijk niet (al kom je in het Spielecafé en de wandelgangen genoeg spelauteurs tegen), de bekende Duitse spellenuitgevers staan er wel. Zij presenteren in Nürnberg hun nieuwe spellen voor de eerste helft van het jaar, aangevuld met een blik op de plannen voor het najaar.

De Vergeten Stad, binnenkort bij White Goblin Games ()

De Vergeten Stad, met houten pionnen ook  bij White Goblin Games (Foto: Henk Rolleman)

Voor informatie over deze nieuwe spellen verwijs ik je op dit moment graag naar de hierna opgesomde beursreportages. Binnenkort kun je ook hier een beursreportage met tekst en beeld verwachten. 

Meer informatie: