De beste wensen

Ik wens de bezoekers van deze website een gezond, voorspoedig en speels 2013. Het doet me plezier dat jullie ook in 2012 de weg naar mijn website wisten te vinden. De nieuwe site trok vorig jaar meer dan 500 bezoekers per dag. Veel lezers keerden regelmatig terug. Daarnaast zorgde Google voor de aanvoer van terloopse (be)zoekers, die ook vorig jaar vooral op zoek waren naar informatie over Jungle Speed, Stef Stuntpiloot en Catan.

Ik wil jullie ook in 2013 voorzien van actueel en interessant spellennieuws, aangevuld met recensies en aandacht voor de belangrijke evenementen. Daarnaast wil ik in het eerste kwartaal nog een beetje knutselen aan de structuur van de site. Ik speel met een paar ideetjes om de site aantrekkelijker te maken. Ten slotte wordt het tijd dat deze blog-pagina wat meer activiteit laat zien. De arbeidsintensieve bouw van de nieuwe site ging naadloos over in het eveneens tijd vretende werk voor Spiel, waardoor deze nieuwe tak van sport is ondergesneeuwd. Met het weer van de laatste weken is ondersneeuwen sowieso niet bruikbaar als excuus, ik ga aan de slag.

2012 was een interessant jaar voor de Nederlandse spellenscène, onder meer door de herstart van Het Spellenspektakel en de vernieuwing van de Nederlandse Spellenprijs.

Ik was en ben enthousiast over het vernieuwde Spellenspektakel. Dit was een goed georganiseerde beurs, die wat mij betreft de sfeer van de gloriejaren wist te raken. Het bezoekersaantal viel tegen, maar dit zal de komende jaren ongetwijfeld groeien. Je kunt immers niet ‘ongestraft’ vijf jaar uit een stad wegblijven. Het Spellenspektakel heeft in 2012 het fundament van een mooie toekomst gelegd. In 2012 ontbrekende uitgevers als Hasbro en Ravensburger mogen zich de ogen uit het hoofd schamen wanneer ze in 2013 niet van de partij zijn. Met de terugkeer van de grootste spellenbeurs van de Benelux is Eindhoven de onbetwiste spellenhoofdstad van Nederland. Naast het Spellenspektakel heeft de ‘Lichtstad’ immers ook nog Zuiderspel aan boord, in omvang en uitstraling de tweede spellenbeurs van Nederland. Deze regio wordt sowieso goed bediend, het Vlaamse topevenement Spel ligt als het ware om de hoek.

Ik was vorige zomer niet enthousiast over de knullig opgezette doorstart van de Nederlandse Spellenprijs. De afgelopen weken bereikten mij signalen dat de organisatoren de vorige jaargang grondig hebben geëvalueerd en dat er verbeteringen in de pijpleiding zitten. Ik hoop voor 2013 op een dubbele prijs, met afzonderlijke genomineerden en winnaars voor familie- en expertspellen. Met deze combinatie wordt recht gedaan aan de bestaansreden van een juryprijs, het grote publiek op weg helpen, zonder afscheid te nemen van de oorspronkelijke veelspelerdoelgroep.

Als er daadwerkelijk een aparte prijs voor expertspellen komt, zal de jury het in deze categorie niet gemakkelijk krijgen. In het nominatietijdvak (maart – maart) zijn al veel hoogwaardige experttitels verschenen, zoals Ora & Labora, Het Dorp, 1830, Andermans Veren, Nieuw Amsterdam, The Great Zimbabwe, Homesteaders en Trajan. In de eerste maanden van 2013 komen er nog een paar hoogvliegers bij, zoals Tzolk’in en – mijn persoonlijke topfavoriet – Terra Mystica. Dit zijn stuk voor stuk kanshebbers voor een nominatie. Zie hier maar eens een handvol spellen uit te kiezen, een zware taak!

In 2013 zet White Goblin Games een indrukwekkende nieuwe stap met een volledig Nederlandstalige editie van een ‘living card game’, Star Wars – Het Kaartspel. Ik vind dit een mooie ontwikkeling. Ik hoop dat deze samenwerking met Fantasy Flight Games zo succesvol is, dat de aankondiging van een tweede spelsysteem snel volgt. De Goblins komen in 2013 verder met een Nederlandstalige editie van het beste bordspel van 2012, het hiervoor geroemde Terra Mystica. Ook 999 Games gooit dit jaar hoge ogen met een populaire SF-licentie, de Star Trek editie van De Kolonisten van Catan. De Catanfamilie wordt verder uitgebreid met de nieuwe versie van het tweepersoonskaartspel. De vierde grote uitbreiding van het Kolonisten bordspel verschijnt in Nederland vermoedelijk pas in 2014. Ik kijk bij 999 Games ook uit naar De Poorters van Nieuwstad, de winnaar van het ‘perfecte spel’. Quined Games heeft op de valreep van 2013 de Nederlandstalige editie van het internationaal bekroonde bordspel Trajan uitgeleverd en heeft voor Spiel 2013 een volgend nieuw spel op de rol staan. The Game Master leek vorig jaar verdwenen van de veelspelerradar, maar keert dit jaar keihard terug met het uitstekende Tzolk’in. Ik verwacht verder dat hij met het uitgestelde Countdown dit jaar ook de roos zal raken. Rocks Games komt in de loop van het voorjaar met een Nederlandstalige versie van Biblios, een leuk kaartspel met een geslaagd verdeel- en verzamelsysteem. Cwali werkt aan maar liefst vier projecten, waaronder een communicatief deductiespel, dat liefhebbers van Weerwolven en De Mol ongetwijfeld met belangstelling zullen volgen.

Met deze onvolledige opsomming van nieuwe Nederlandstalige spellen beëindig ik mijn vooruitblik op 2013. Als de voortekenen niet bedriegen wordt 2013 voor Nederland een vruchtbaar spellenjaar. Dat komt goed uit, betaalbare gezelligheid aan de eigen eettafel is gevraagd in crisistijd.

Ik hoop dat jullie de weg naar deze site blijven vinden, dat ik je van interessante informatie kan voorzien en dat we in 2013 wellicht een keer een speeltafel kunnen delen.

Hartelijke groeten,

Erwin Broens