Fresco

In dit fraai vormgegeven spel zijn de spelers frescoschilders, die de plafondschildering van de Dom moeten restaureren. Hiervoor moeten ze verf kopen en mengen. In hun eigen ateliers schilderen ze portretten om extra inkomsten te verdienen. Het is belangrijk dat de schilders hun assistenten goed gemutst houden. Hoe vroeger de werkdag begint, des te meer invloed. Niet iedereen is een ochtendmens, dus dat betekent gemorrel op de werkvloer. Degene die de beste keuzes maakt en daardoor de meeste winstpunten haalt, wint dit spel.

Het speelbord toont in het midden het plafond van de Dom. Dit plafond is verdeeld in 25 vakken waarop tegels liggen. Op het bord zijn verder de markt, de herberg, het theater, het atelier en de werkplaats afgebeeld. De spelers krijgen twee zichtschermen, een actiebordje, drie verfblokjes en geld.

In Fresco draait het vooral om goed plannen van acties. Dat begint gelijk als de spelers moeten beslissen hoe laat ze opstaan. Vroeg opstaan, betekent als eerste jouw acties uitvoeren. Dit is een groot voordeel. Maar ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. De acties kosten dan meer geld en assistenten worden niet vrolijk van vroeg opstaan. Hun humeur zakt dan ook meteen. Als het humeur te laag zakt, heeft de speler een actiemogelijkheid minder. Andersom stijgt het humeur wanneer ze mogen uitslapen. Bij een uitstekend humeur krijgt de speler er zelfs een actiemogelijkheid bij. Bovendien worden de acties dan goedkoper.

Als de spelers hun tijd van opstaan hebben bepaald, verdeelt iedere speler zijn assistenten over de acties op zijn actiebordje. Dit gebeurt tegelijkertijd in het geheim achter een zichtscherm. Hier bepalen de spelers of ze verf kopen op de markt, het plafond van de Dom restaureren, opdrachten vervullen in het eigen atelier, verf mengen of assistenten naar het theater sturen voor een beter humeur. Wanneer alle spelers de acties hebben gekozen, worden deze in een vaste volgorde afgewerkt.

Fresco speloverzicht – afbeelding: Queen Games

Als eerste is de markt aan de beurt. Op het speelbord vind je marktkramen met twee tot vier markttegels erop. Op deze tegels zijn verfblokjes afgebeeld. Per ingezette assistent mag een speler bij één marktkraam een markttegel kopen. Het is niet toegestaan om van meerdere marktkramen iets te kopen. Hij betaalt de prijs die bij zijn tijd van opstaan is vermeld en ontvangt de afgebeelde verfblokjes.

Als iedereen de markt heeft afgehandeld gaan we naar de volgende actie: het plafond restaureren in de Dom. Voor elke bij deze actie ingezette assistent mag de speler een tegel pakken van het midden van het speelbord, mits hij de afgebeelde verfblokjes op voorraad heeft. Hij levert de blokjes in en krijgt de op de tegel afgebeelde winstpunten. Van tevoren mag een speler de bisschop één vak verplaatsen tegen betaling van één geld. Staat de bisschop op de tegel die geschilderd wordt, dan krijgt de speler drie bonuspunten. Staat hij ernaast, dan levert dat twee bonuspunten op. Zodra een speler een tegel heeft gepakt, wordt de bisschop op de plek van die tegel gezet. In plaats van het schilderen aan het plafondfresco, kun je ook aan het altaar werken voor winstpunten.

De volgende actiemogelijkheid is het werken in het eigen atelier. Hier schilderen de assistenten portretten om zo geld te verdienen, waarmee ze o.a. verf kunnen kopen.

Bij de volgende actie mag een speler in de werkplaats verf mengen. Per ingezette assistent mag er twee keer worden gemengd. Zo krijgen de spelers verfblokjes van secundaire kleuren in handen, waarmee in de Dom duurdere frescotegels kunnen worden geschilderd.

Tot slot wordt het theater afgewerkt. Voor elke ingezette assistent mag de speler de humeurgraadmeter twee stappen omhoog zetten, waardoor hij eventueel meer actiemogelijkheden heeft.

Hierna begint een nieuwe ronde. Iedere speler krijgt geld voor zijn verzamelde frescotegels en de markt wordt weer gevuld. De speler die op het scorespoor achteraan staat, mag als eerste bepalen hoe laat zijn werkdag begint.

Als aan het begin van een ronde nog maar zes of minder frescotegels op het bord liggen, dan start de laatste ronde. De spelers draaien hun actiebordje om en spelen met de achterzijde. Hierop is de actiemogelijkheid theater vervangen door een tweede schilderactie aan het fresco in de Dom. Aan het einde van deze ronde is het spel voorbij. De spelers krijgen dan geen inkomsten meer, maar nog wel winstpunten voor hun geld. De speler met de meeste winstpunten wint het spel.

Tot slot bevat het spel drie uitbreidingen. Deze kun je onafhankelijk van elkaar gebruiken. De eerste geeft extra mogelijkheden bij het portretschilderen in het atelier. De spelers kunnen nu ook kaartjes pakken, die geld, verfblokjes en andere voordelen opleveren. De tweede uitbreiding bevat extra opdrachten van de bisschop. In plaats van verf mengen, kan een opdracht worden vervuld met eerder verdiende frescotegels. Hierdoor krijg je winstpunten en elke ronde een verfblokje, maar ook minder geld. De derde uitbreiding voegt extra kleuren en tegels toe voor nog meer winstpunten.

Ten slotte

Fresco is een interactief spel dat draait om een goede planning. Het hangt van keuzes aan elkaar. Wil ik vroeg opstaan en dus als eerste de acties uitvoeren, of sta ik later op en betaal ik daarom minder. Houd bij andere spelers in de gaten welke verfblokjes ze verzamelen, zodat een ander niet net een tegel voor je neus wegkaapt die jij graag had willen schilderen. Houd er rekening mee dat je per ronde eerst schildert en pas daarna verf kunt mengen. Die gemengde blokjes kun je dus pas een volgende ronde gebruiken. Het spel is goed uitgebalanceerd en boeit van begin tot eind. Het gebruik van de bijgeleverde uitbreidingen maakt het nog beter. Tot slot is het prachtig uitgevoerd. Door het verdwijnen van tegels van het bord, ontstaat er echt een fresco. Kortom: een echte topper!

Erwin: bordspellen met ‘worker placement’ en ‘resource management’ zijn er genoeg. Toch heeft Fresco een vast plekje in mijn verzameling veroverd. Dit spel flikt het kunstje namelijk zeer elegant en aangenaam vlot. Zulke spellen leg ik graag op tafel.

Auteurs: Ruskowski & Süßelbeck
Uitgever: Queen Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten