Spellenspektakel 2012: vooruitblik

Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober, na een uitstapje naar Zwolle en twee jaren pauze, keert het grootste spellenevenement van de Benelux terug naar Eindhoven. Van 1997 t/m 2005 was het Spellenspektakel in Eindhoven hét topevenement voor Nederlandse en Vlaamse spelliefhebbers. Het lijkt er sterk op dat we in 2012 weer mogen rekenen op twee dagen sfeervol speelplezier voor jong en oud.

Het beursgebouw van Eindhoven wordt de komende dagen bevolkt door toonaangevende spellenuitgevers met hun nieuwste spellen, spelauteurs met hun creatieve ontwerpen, winkeliers met spectaculaire aanbiedingen, spelverenigingen met hun unieke blik op de hobby en uiteraard duizenden spelende bezoekers.

Het spelen wordt jou op deze beurs bijzonder gemakkelijk gemaakt. De spellen liggen al klaar en een demonstrateur legt je uit hoe je het spel moet spelen. Ingewikkelder dan dit is het niet.

Het Spellenspektakel is een evenement voor het gehele gezin, dus ook voor kinderen van alle leeftijden! Op het Kinderplein is van alles te doen. Daar vind je bijvoorbeeld kinderspelletjes van Jumbo en HABA, maar ook andere leuke creatieve activiteiten voor de kids.

Met de terugkeer van het Spellenspektakel naar Eindhoven wordt een leuke traditie in ere hersteld. De eerste 5.000 bezoekers krijgen een goodiebag met presentjes. Dit tasje bevat een Wasgij Puzzel, een nieuwe Spel!enkaart van Ducosim en de speciale Spellenspektakeleditie van het spellenblad Spel in Zicht. Dit tijdschrift staat vol met beursinformatie en recensies. De organisator heeft toegezegd dat er voor de vroege vogels op de zondag ook een tasje wordt gereserveerd.

Gegevens Spellenspektakel 2012
  • Zaterdag 27 en zondag 28 oktober 2012, van 10.00 – 18.00 uur
  • Beursgebouw Eindhoven, Lardinoisstraat 8 5611 ZZ Eindhoven
  • Entreeprijs: dagkaart volwassene € 12, kind (4 t/m 12 jaar) € 5, kind tot 4 jaar gratis
  • Meer informatie: Spellenspektakel website

Ik sluit af met een vooruitblik op de spellen die je tijdens het Spellenspektakel kunt spelen.

999 Games

De oprichter en voormalige organisator van het Spellenspektakel pakt uit met de nodige nieuwe titels.

Andersmans Veren. Je speelt een politicus die voldoende geld en invloed moet verzamelen om president te worden. Je begint met een deck van 10 kaarten (7 geld, 3 winstpunten), waarvan je elke ronde een hand van 5 kaarten trekt. Met een van jouw handkaarten bied je op de belangrijke speelvolgorde waarin straks de campagnemedewerkers worden geplaatst. Deze werkers stuur je naar verschillende kantoren, waar ze kaarten, geld, winstpunten of speciale acties verdienen. Het spelsysteem gebruikt Dominion, Agricola en Through the Ages als inspiratiebronnen. Mijn eerste potjes met een prototype zijn me zeer goed bevallen. Je bent op zoek naar een goed getrimd deck, zit elkaar in de weg met worker placement en probeert mooie combo’s uit te voeren. Vergeet vooral niet om op tijd de winstpuntenmotor te laten lopen. Andersmans Veren is een mooi spel voor veelspelers!

Dominion de Donkere Middeleeuwen is de nieuwe uitbreiding van het populaire deckbuilding spel Dominion. Deze set introduceert mechanismen rond vernietigde kaarten.

Flash Point is een nieuw coöperatief spel voor de gehele familie, waarin de spelers gezamenlijk een gezin uit de vlammen van een brandend huis moeten redden. Dit spel heeft verschillende moeilijkheidsgradaties.

De Hobbit: Het Kaartspel is een slagenspel naar aanleiding van Tolkien’s beroemde verhaal. De spelers bestrijden elkaar in teams.

De Hobbit filmeditie is een coöperatief bordspel naar aanleiding van de deze winter verwachte speelfilm.

Hoogspanning: Noord-Europa is de nieuwe uitbreiding van het bekroonde bordspel Hoogspanning.

Monsterval is een zenuwslopend behendigheidsspel voor kinderen en ouders. Je probeert als team monsters te vangen door ze in de valkuil te laten vallen.

Meer informatie: 999 Games.

Asmodee

De spellen van distributeur en uitgever Asmodee worden gedemonstreerd in de stand van de spellenwinkel Adriaensen. Het fonkelnieuwe coöperatieve bordspel Escape van Queen Games wordt op maar liefst vier tafels gedemonstreerd. Daarnaast komen de populaire spellen City of Horror, King of Tokyo en Seasons aan bod. Op een andere tafel worden verschillende familiespellen gedemonstreerd.

Lancaster, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2012, wordt ook gedemonstreerd, in combinatie met de tweede uitbreiding. Spelontwerper Matthias Cramer is zondag op de beurs. Hij zal dan onder meer zijn spel signeren.

Meer informatie: Asmodee.

Bergsala Enigma

Deze opvolger van het failliete PS Games demonstreert onder meer de volgende gezelschapsspellen.

Color Pop van Gigamic. Het bord bevat fiches in allerlei kleuren. Iedere speler heeft een geheime kleur, waarvan hij zoveel mogelijk fiches wil verwijderen. Om de beurt verwijder je een rijtje fiches van dezelfde kleur (even drukken en ‘pop’ daar gaan ze). De bovenliggende fiches glijden naar beneden en nemen hun plaats in.

Een herdruk van het kaartspelletje Mamma Mia. Jouw bestelbonnen tonen verschillende soorten pizza’s met de benodigde ingrediënten (pepers, olijven, salami, ananas en champignons). Je speelt een of meer gelijksoortige ingrediënten uit op een gezamenlijke aflegstapel, eventueel aangevuld met een bestelling. Als de stapel is gevuld, wordt gecontroleerd welke bestellingen zijn gelukt.

Tutto is een variant op het public domain dobbelspelletje ‘Vijfduizenden’, waaraan opdrachtkaartjes zijn toegevoegd. Je draait zo’n kaart open en gooit zes dobbelstenen. Gooi je meer punten dan de drempel, dan mag je stoppen en de punten noteren. Ga je door, kun je veel meer verdienen, maar loop je ook het risico dat je met lege handen eindigt. Achter de vreselijk truttige titel schuilt een lollig dobbelspelletje.

Meer informatie:  Bergsala Facebook.

The Game Master

Deze uitgever is druk bezig met de ontwikkeling van het nieuwe spelconcept Countdown Special Ops. Dit modulaire spelsysteem wordt al maanden grondig getest. Op het Spellenspektakel krijgt een groter publiek de kans om kennis te maken met dit intrigerende nieuwe spel in wording.

The Game Master presenteert verder zijn spellen uit de Smart & Fun reeks, zoals het dit najaar verschenen puzzel- en rekenspel Match Point. Dit spel is een gezamenlijk ontwerp van eigenaar Hans van Tol en zijn dochter Madelief. Tijdens Spiel 2012 lokte dit spel veel bezoekers naar de speeltafels en wekte het de belangstelling van buitenlandse uitgevers. Op zaterdag signeert Madelief van Tol haar spel van 14-15 uur in de stand van The Game Master.

Meer informatie: The Game Master.

Games ’n Stuff

Deze winkelier demonstreert allerlei wargames met miniaturen, het kaartspel Cardfight!! Vanguard en het bordspel Spartacus – A Game of Blood & Treachery.

Meer informatie: Games ’n Stuff.

Goliath Games

Goliath demonstreert onder meer de partyspellen Wat schets je me nou?! en Twisted Eyes.

Meer informatie: Goliath Games.

Identity Games

Boom Boom Balloon is het van televisie bekende kinderspel, waarbij je met staafjes in een ballon in een houder prikt. Dat de ballon gaat knallen is zeker, maar bij voorkeur niet in jouw beurt.

Met de Gamechanger kun je jouw iPad integreren in een speelbord, waarop je spellen als Ik Hou van Holland en Wildlife kunt spelen.

Meer informatie: Identity Games.

Indieplein

Hier vind je spelauteurs en kleine uitgevers, die hun nieuwe spelontwerpen presenteren. Geniet van hun creativiteit en wellicht maak je zo vroegtijdig kennis met de spellenhits van de toekomst.

Jumbo

Jumbo is actief op het kinderplein, met een selectie klassiekers in een nieuw jasje.

Meer informatie: Jumbo.

LEGO

Deze speelgoedgigant is al een paar jaar actief in spellenland. Op het Spellenspektakel kun je onder meer Heroica proberen, een avontuurlijk bordspel in een fantasievolle setting.

Meer informatie: LEGO.

Odynaut Games

In het kaartspel Hennen Jennen moet je als haan zoveel mogelijk kippen om je heen verzamelen en houden. In het kaartspel Chipleader verzamel je chips, die je moet beschermen tegen aanvallen van tegenspelers. In Cavemen Playing With Fire kruip je in de huid van sterke holbewoners en moet het vuur van jouw tegenstander doven.

Meer informatie: Odynaut Games.

Playthisone

Deze nieuwe Nederlandse uitgever presenteert het populaire familiespel Bloqs. Hierbij bouwt iedere speler aan zijn perfecte kubus uit grillig gevormde bouwdelen, terwijl ze ondertussen de plannen van de medespelers proberen te frustreren.
Op zondag is het Bloqs Happy Hour van 11:00 – 12:00 uur. Als je dan een potje Bloqs wint, krijg je het spel gratis mee naar huis!

Meer informatie: Playthisone.

Quined Games

Quined Games demonstreert de Master Print editie van het bordspel Homesteaders, met nieuw artwork en Nederlandstalige spelregels. De spelers zijn kolonisten in het Wilde Westen, die hun dorpen ontwikkelen naar winstgevende steden. De spelers bieden daartoe op stukken land, waarop ze vervolgens gebouwen bouwen. Het spel duurt 10 ronden. Elke ronde bestaat uit een inkomstenfase en een veilingfase. In de inkomstenfase ontvangen de spelers goederen en andere hulpmiddelen. In de veilingfase bieden ze op beschikbare kavels, waar ze tegen betaling van goederen gebouwen bouwen. Deze gebouwen leveren bonussen en/of winstpunten op. Homesteaders is een uitstekend spel, dat zich goed staande kan houden tussen de populaire experttitels uit de Duitse keuken. Dit werd bevestigd door de hoge positie in de Fairplay hitlijst van Spiel 2012. Warm aanbevolen!

Rielekst

Deze jonge Nederlandse uitgever komt met zijn eerste twee spellen naar de beurs. Kumbu is een geheugenspel, waarbij de dubbelzijdige tegels voor een extra uitdaging zorgen. Je kunt dit spel ook in een reuzenversie spelen, met tegels van 21 x 21 cm.

Met het Kumbu kaartspel kun je dit geheugenspel ook spelen, maar krijg je er meteen een paar andere spellen bij, zoals een variant op Pesten en een blufspel in de stijl van Perudo. Dit kaartspel biedt familiespelers veel speelplezier voor een zacht prijsje.

Meer informatie: Rielekst.

Sensalot

Deze uitgever is gespecialiseerd in spellen waarbij de zintuigen creatief worden gebruikt. Bij het kaartspel Tetteretet moet je gelijke dierenkaartjes verzamelen. Dit is lastiger dan het lijkt, want je mag alleen maar communiceren middels dierengeluiden. Dit gekwetter en gekwaak leidt vast tot hilarische taferelen.

Meer informatie: Sensalot.

Story Factory

De Story Factory heeft een nieuwe set van het sfeervolle raadselspel Black Stories geproduceerd. In deel 4 kunnen de spelers zich uitleven op 50 nieuwe ‘gitzwarte’ raadsels. De raadselmeester presenteert een raadsel, dat de spelers via slimme vragen moeten oplossen. Ze moeten met hun vragen oorzaak en details van de zaak achterhalen. De vragen worden alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord. Voor jongere spelers vanaf 8 jaar hebben ze Black Stories Junior uitgebracht.

De Story Factory demonstreert verder het partyspel Get Moving!, een hilarische variant op het van televisie bekende ‘hints’.

Meer informatie: Black Stories.

White Goblin Games

Deze uitgever komt met een wagonlading spellen naar de beurs.

Voor kids: onder meer het unieke geheugenspel Face 2 Face, het in Duitsland bekroonde reactiespel Muisgeflipt, het kaartspel Moddervarkens en het populaire legspel met de koddige wezentjes Dweebies.

Voor oudere spelers: onder meer het spannende coöperatieve bordspel Het Verboden Eiland, het zalig stressvolle leg- en puzzelspel Mondo, het knotsgekke partyspel Oereka! en de nieuwe spellen Rattus Cartus, Völuspá, Waka Waka en Pyramidion.

Meer informatie: WGG website.