Spiel 2012: een terugblik op donderdag

De eerste dag van Spiel 2012 zit erop. Het was donderdag goed te merken dat het ook in dit deel van Duitsland herfstvakantie was. De paden waren her en der overvol en de speeltafels waren meestal bezet. Er werd blijkbaar ook weer goed verkocht, gezien de vele rolkoffers, steekwagens en overvolle tassen. In de laatstgenoemde soort viel vooral AEG op. Zij deelden enorme shoppers uit, waarin je een halve spellenkast kan vervoeren. Mocht je grote plannen hebben, kan een bezoekje aan hun stand in hal 5 geen kwaad. Dit is sowieso een goed idee, kun je er meteen het leuke kaartspelletje Love Letters op de kop tikken. Dit wordt ongetwijfeld een van de beurshits. Een andere kanshebber is Abacus’ editie van Hanabi, het cooperatieve vuurwerkspelletje van de auteur van 7 Wonders. Hanabi en Love Letters zie ik nog wel in Nederland opduiken.

volle stands, spelen op de vloer

de auteurs van Yedo

Ik heb gisteren relatief weinig gespeeld. Een eerste kennismaking met Yedo is me goed bevallen. Dit is een elegant opgezette worker placement titel, waarbij schaarste doorlopend een factor is en je elkaar in de weg zit bij veilingen en de keuze van interessante acties. Voordat we begonnen heb ik kennisgemaakt met de Vlaamse auteurs van het spel, twee sympathieke gasten, die enthousiast klaar stonden om hun kindje te presenteren.

een andere nieuwe Goblin titel

Ik heb verder gesnuffeld aan het Congo-spel van White Goblin Games. Dit is een relatief lichte titel, waarbij het vooral draait om het doseren van jouw kaartjes. Het systeem van passen geeft je daarbij de kans om een beetje te bluffen en/of de kat uit de boom te kijken.

een tentoonstelling met bouwspellen

Ten slotte heb ik nog een pot Fremde Federn gespeeld. Deze keer heb ik de overgang naar een winstpuntenmachine eindelijk op tijd ingezet. In de tiende ronde resulteerde dit in een spectaculaire eindsprint op het scorespoor. Erwin for president! Dit spel begint me steeds beter te bevallen. Warm aanbevolen, maar realiseer je wel dat deze veelspelertitel bij een volle bezetting zonder moeite de 90 minuten haalt.

sheriff Dierik in het wilde westen

Homesteaders van Quined Games wordt goed ontvangen. Ze hebben wat pech met een drukfoutje, waardoor de hulptegels met aan- en verkoopprijzen niet voor iedere speler beschikbaar zijn. Boeit eigenlijk niet, ook met twee van die setjes kun je iedereen van de vereiste informatie voorzien. Je kunt het spel gerust kopen. Quined levert de tegels na.

de Nederlandse uitgever Rielekst

Ik was vorig jaar niet te spreken over de inrichting van de nieuwe hal 7. Dat was toen een dode hoek, die nauwelijks bezoekers trok. Dit jaar is het opgezet als een echte nieuwe hal, waar genoeg valt te beleven. Vergeet ‘m niet in jouw wandeling, want anders mis je bijvoorbeeld de leuke kaartspelletjes van Brain Games en de Nederlandse uitgever Rielekst, of het nieuwe bordspel van Mind the Move.

happy hour in hal 4

De Happy Hour actie met Bloqs van Playthisone is een succes. Hun tafels waren volledig bezet met enthousiaste spelers. Ik begreep dat er veel belangstelling is van buitenlandse distributeurs en winkels, wat het afzetgebied van deze leuke familietitel ongetwijfeld zal vergroten.

Omstreeks 18.00 uur was er nog geen eerste versie van de Fairplay hitlijst. Op een lijstje met de eerste trends stonden spellen als Seasons, Hanabi, Terra Mystica (op de beurs al uitverkocht) en Il Vecchio.