Spiel 2012 persconferentie

Ik begin deze beurs met een felicitatie. Spiel wordt dit jaar voor de 30e keer gehouden. Ik hoop dat deze mooie leeftijd nog door vele verjaardagen wordt gevolgd. Van harte!

De persconferentie bestond ook dit jaar uit drie bijdragen, een toespraak van de beursorganisator Dominique Metzler, een welkomstwoord van de exploitant van de beurshallen en een voordracht van Hermann Hutter, de voorzitter van de branchevereniging van speluitgevers. Zoals gebruikelijk werden deze praatjes omringd door een video-impressie van de beurs van vorig jaar, die met enig gevoel voor historie begon met nieuwsbeelden uit de jaren ’80. De toespraak van Dominique voerde ook door de geschiedenis van dit evenement, dat ooit begon met 5.000 bezoekers en een entreeprijs van 1 DM.

Dominique Metzler

De grote groei in bezoekersaantallen is er de laatste jaren een beetje af, maar het aantal standhouders en titels neemt steeds indrukwekkender vormen aan. Met name internationaal zit de groei er goed in. Ook dit jaar komen er meer standhouders uit verre streken op de beurs af. Overigens niet alleen uit verre streken. Hollandse spellen zijn tegenwoordig ook een succesvol exportproduct. Op Spiel 2012 vind je een handvol nieuwe Nederlandse standhouders als Playthisone, Odynaut Games, Rielekst en Fable Smith. In de persconferentie werden 827 exposanten uit 37 landen gemeld, die op de beurs meer dan 800 titels presenteren. Het aanbod is opnieuw groter en veelzijdiger dan ooit.

Het internationale karakter van de beurs wordt ook benadrukt in het traditionele persbericht van de Fachgruppe Spiel, de branchevereniging van spellenuitgevers. De meeste Duitse uitgevers, van klein tot groot, melden een toename van de export. Niet alleen naar Europa en Amerika, maar meer en meer ook naar Azië.

De Fachgruppe Spiel is dit jaar iets positiever in zijn prognose van de binnenlandse omzetverwachting van de branche. Al vind ik de ‘deutlich über 300 Millionen Euro’ van 2012 toch iets minder lekker bekken dan de ‘rund 400 Millionen Euro’ van 2010.

de familie Brand

De grote winnaars van de Deutscher Spiele Preis van 2012, de famile Brand, werden naar het podium gehaald, waar de kids duidelijk een beetje verlegen van werden. De keel van Dominique begaf het tijdens een lofrede over de indrukwekkende loopbaan van Wolfgang Kramer. Haar moeder nam het stokje van haar over.

een zaal vol journalisten

Enkele foto’s uit de Neuheitenschau:

Andor, de nieuwe hit van Kosmos

Uwe Rosenberg, de bonenkoning

15 jaar Bohnanza

de winnaars van de Deutscher Kinderspiele Preis

Peter Eggert, prijswinnaar in Duitsland en Spanje

Fremde Federn, ook op de cover