Völuspá

Het legspel Völuspá is een van de acht nieuwe titels waarmee White Goblin Games de internationale spellenbeurs Spiel 2012 aandoet. Een voorloper van dit spel was kort verkrijgbaar bij een inmiddels opgedoekte Amerikaanse uitgever. White Goblin Games heeft het spel in een nieuwe jas gehesen, waardoor het een tweede kans op onze speeltafels krijgt. De Völuspá is het oudste gedicht van de Noorse mythologie, dat vertelt over de strijd tussen goden en bovennatuurlijke wezens. Beide categorieën zijn in dit spel ruim voorhanden. Ik heb Völuspá al een paar weken in huis, zodat ik nog voor de beurs mijn eerste speelervaring kan delen.

Het basisspel bestaat uit 60 tegels met 8 verschillende karakters: Odin, Thor, Trol, Draak, Fenrir, Skadi, Valkyrie en Loki. De tegels hebben allemaal een waarde (1-8), sommige tegels hebben ook nog een speciale kracht. Er wordt meteen een uitbreiding meegeleverd, met 25 tegels: Hel, Hermod, Jotunn en Zeeslang. De gebruikte tegels worden aan het begin van het spel geschud en in dichte stapels op tafel gelegd. Daarna wordt één starttegel getrokken en open op tafel gelegd. Daar ligt verder een scorebordje, waarop de spelers hun winstpunten bijhouden. Iedere speler begint met een dichte hand van 5 tegels.

De actieve speler kiest één van zijn tegels en legt deze aan het speelveld. Deze tegel moet naast een andere tegel worden gelegd. De maximale lengte van een rij of kolom is 7 tegels. Heeft jouw nieuwe tegel een hogere waarde dan de andere tegels in de rij en/of kolom, dan scoor je 1 punt voor elke tegel in de rij en/of kolom. Aan het einde van de beurt vul je jouw hand aan tot 5 tegels.

spelmateriaal – foto Henk Rolleman

Dit op zich simpele basisidee krijgt pit door de speciale krachten van sommige tegels. Odin en Thor zijn ordinaire krachtpatsers zonder speciale trucs. De Trol blokkeert alle naburige velden. De Draak kan op een andere tegel landen, wat zomaar een nieuwe scorekans oplevert. Fenrir doet wat wolven graag doen, gebruikmaken van de kracht van het roedel. Skadi kun je omruilen voor een reeds geplaatste tegel. De Valkyrie scoort ongeacht de waarde, als aan beide uiteinden een Valkyrie ligt. Loki verlaagt de waarde van naburige tegels naar 0. De tegels van de uitbreiding voegen nog wat andere smaken toe.

Het spel is voorbij wanneer iedere speler zijn laatste tegel heeft gespeeld. Dan wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Toen ik voor de eerste keer de spelregels las, liep ik nog niet warm voor dit spel. De eerste potjes leverden voldoende speelplezier op om mijn enthousiasme te vergroten. Het gezamenlijk bouwen aan rijen en kolommen en daarbij profiteren van andermans inspanningen, doet mij enigszins denken aan het bekroonde familiespel Qwirkle. Maar dan wel een variant met ‘ballen’, dankzij de leuke speciale krachten. Hierdoor is het spel meer dan hopen op tegels met een hoge waarde. Je wordt elke beurt uitgedaagd om de speciale mogelijkheden van jouw tegels tactisch en creatief in te zetten. Als iedereen dit ongeveer even slim uitspeelt, bepaalt het geluk wie het spel gaat winnen. Ik vind dit niet storend, omdat ik onderweg genoeg heb te kiezen en te beslissen.

Auteur: Scott Caputo
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten