Tweeeet

Tweeeet is een nieuw bordspel van de Nederlandse spelauteur Corné van Moorsel. Dit spel wordt op Spiel 2012 uitgebracht door zijn eigen uitgeverij Cwali. Ik heb dit voorjaar met een prototype gespeeld, zodat ik al voor de beurs inhoudelijke kennis bezit. Dit prachtig uitgevoerde racespel verdient de aandacht van een groter publiek, vandaar deze preview op de valreep van Spiel 2012.

In Tweeeet speel je een Roodborstje of Blauwborstje, dat op weg is naar zijn broedgebied. Om daar in goede gezondheid aan te komen moet je onderweg voldoende bessen en insecten eten. De route naar de nestplaatsen wordt gaandeweg opgebouwd uit losse bordtegels met zeskantige velden. Aan het begin bestaat het bord uit een paar tegels. Het speelveld groeit naarmate de race vordert. Op sommige velden ligt voedsel te wachten. Dit zijn prachtige miniatuurtjes van verschillende vruchten en lieveheersbeestjes. De verschillende voedselsoorten zijn per stuk 1-5 energie waard. Iedere speler krijgt een oogstrelend vogeltje.

Je begin het spel met een kleine energievoorraad, die je tijdens het spel geheim mag houden. In jouw beurt beweeg je naar een ander veld met voedsel. Elke stap kost je 1 energiepunt, dus is het zaak zo economisch mogelijk te vliegen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat je niet over bezette velden en watervelden mag vliegen. Je landt op het doelveld en voegt het voedsel aan jouw voorraad toe. Als vogels van dezelfde soort in de buurt vliegen, mogen ze elkaar tips geven.

inhoud van de doos – foto: Corné van Moorsel

Als jouw vogel twee of minder tegels voor zich heeft, worden nieuwe tegels aangelegd tot er weer drie tegels voor je liggen. Deze tegels worden voorzien van voedsel. De allerlaatste tegel wordt met de nestzijde boven aangelegd. Je kiest een van de nesten als eindvak. De andere vogels van jouw soort moeten in hetzelfde nest landen. Als alle overgebleven vogels op het nest staan, bereken je per soort de gemiddelde energiescore. Onderweg bezweken vogels leveren een strafpunt op. Het team met de hoogste gemiddelde score wint de race.

Ten slotte

Ik heb maar één proefpotje met een prototype gespeeld, zodat ik hier geen onderbouwde conclusie wil trekken. Deze eerste pot is me goed bevallen. Dat was een spannende race, waarin we niet alleen op zoek waren naar een optimale vreetvolgorde, maar vooral ook probeerden om vogels van de tegenpartij te blokkeren. De laatstgenoemde interactie doet ertoe en geeft dit toegankelijke spel een portie pit.

Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 30 minuten