Seasons

Seasons is het nieuwe bordspel van de Franse uitgeverij Libellud, die onder meer verantwoordelijk is voor het prachtige partyspel Dixit. Maak niet de vergissing om beide spellen inhoudelijk met elkaar te vergelijken. Afgezien van de prachtige vormgeving, hebben ze niks gemeen. In Seasons draait het om grondstoffen, tactiek en vooral om listige kaartcombinaties. Van dit spel is een Engelstalige versie beschikbaar, die ook in Nederland wordt gedistribueerd.

Midden op tafel ligt een rond bord met een tijdspoor met 12 maanden en vier verschillende gekleurde seizoenen. Op dit bordje wordt verder het verloop van de drie jaren bijgehouden. Naast elk seizoen ligt het setje actiedobbelstenen van dat seizoen klaar (aantal spelers +1). Er is verder een voorraad energiefiches in vier soorten, waarmee de spelers hun kaartacties betalen. Op een priegelig scorebordje houden de spelers hun kristallen bij. Dit zijn de winstpunten, die je soms moet opofferen om bepaalde kaarten te activeren. Iedere speler krijgt een eigen speelbordje. Hier bewaar je jouw energiefiches (max. 7), registreer je jouw toverkracht (0-15) en kun je driemaal een bonusactie kiezen.

spelmateriaal – foto Libellud

Aan het begin van het spel kiest iedere speler een set van 9 toverkaarten. In jouw eerste potjes krijg je een vooraf samengesteld deck. Meer ervaren spelers doen dit via een ‘drafting’ systeem. De 9 kaarten verdeel je vervolgens in drie stapels. De eerste stapel vormt jouw starthand, de andere stapels voeg je toe aan het begin van het tweede en derde jaar. Dit zijn niet alle kaarten waarmee je het moet doen, tijdens het spel kun je nieuwe kaarten trekken.

Deze toverkaarten zijn de actiemotor van het spelsysteem. Hiermee ga je op zoek naar allerlei bonussen, leuke combo’s en vooral veel kristallen (winstpunten). Van de paarse kaarten word je zelf beter, de oranje kaarten hebben ook effect op de medespelers. Op de kaart is afgebeeld wat je moet betalen om de kaart te spelen. Dit is meestal energie, maar soms ook kristallen. Overigens kun je jouw toverkaarten pas uitspelen, als je voldoende toverkracht hebt verzameld. Elke stap op jouw toverkrachtspoor is goed voor één kaart. Sommige toverkaarten hebben een eenmalig effect bij het uitspelen, anderen hebben een duurzame bonus, die je soms tegen betaling moet activeren.

Seaons artwork – foto Libellud

Aan het begin van een ronde gooit de startspeler de dobbelstenen van het huidige seizoen en kiest er één uit. De andere spelers kiezen in volgorde een eigen steen. De symbolen bepalen wat de dobbelsteen oplevert: energiefiches, kristallen, een toverkaart van de trekstapel, extra toverkracht en/of een kristalactie. De fysieke bonussen spreken voor zich. Met de kristalactie kun je energie omzetten in kristallen. Op elke steen zijn verder 1-3 stipjes afgebeeld. De stipjes op de niet gekozen steen bepalen hoeveel maanden op het tijdspoor verstrijken. Aan het einde van een ronde schuift de startspelerstatus één speler door.

In jouw eigen beurt voer je jouw dobbelsteen uit, mag je toverkaarten uitspelen en/of activeren en mag je een bonusactie van jouw speelbordje gebruiken. Met een bonusactie kun je energie omwisselen, jouw toverkracht verhogen, een kristalactie uitvoeren of twee toverkaarten trekken en er één houden. Jouw eerste bonusactie kost je 5, de tweede 12 en de derde 20 winstpunten.

Seasons artwork – foto Libellud

Na afloop van het derde jaar tellen de spelers hun punten. Naast de kristallen op het scorebord krijg je pluspunten voor jouw toverkaarten en strafpunten voor gebruikte bonusacties en resterende handkaarten. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Ik ben een liefhebber van kaartspellen met combo’s, speciale effecten en listige trucs en word hierin door Seasons op mijn wenken bediend. Met de kaarten van Seasons kun je leuke trucs uithalen, die de oortjes van jouw medespelers doen wapperen. Uiteraard is een grondstoffenmotor met de dobbelstenen geluksafhankelijk, maar dit systeem werkt naar behoren en heeft mij niet gestoord. Als je op een cruciaal moment de toegang tot een actie mist, kun je tegen inlevering van winstpunten altijd nog een bonusactie gebruiken.

Seasons artwork – foto Libellud

Ik ben zeer gecharmeerd van de vormgeving van dit spel, met name de afbeeldingen op de speelkaarten zijn prachtig. Op sommige kaarten staat wel vrij veel Engelstalige tekst. Dit maakt het spel ontoegankelijker voor een groter publiek. De kleine lettertjes lezen bovendien minder prettig. De speelduur verdient een kritische noot. Op de doos staat 60 minuten, maar dit lukt volgens mij alleen met twee ervaren spelers. Met vier beginnelingen, die de kaartjes nog moeten ontdekken, wordt deze speelduur meer dan verdubbeld. Ook dit lijkt me niet bevorderlijk voor de populariteit bij een groter publiek.

Hoe dan ook, ik vind Seasons een schitterend spel en zal het ook in de toekomst met veel plezier op tafel leggen.

Auteur: Régis Bonnessée
Uitgever: Libellud (distributie: Asmodee)
Informatie: BGG
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Speelduur: 60 minuten