Homesteaders

Na een paar in eigen beheer ontwikkelde spellen richtte Quined Games afgelopen voorjaar de blik op het wilde westen. Daar stuitte men op Homesteaders, een bestaand spel van de Amerikaanse uitgever Tasty Minstrel Games, dat tot voor kort in Europa weinig bekendheid genoot. Dit was rijp voor verbetering omdat Homesteaders zich zonder moeite kan meten met populaire Duitse veelspelertitels. De eerste oplage moest het niet hebben van de vormgeving, maar daar weten de mannen van Quined wel raad mee. De nieuwe versie van Homesteaders is uitgebracht in een prachtige Master Print editie.

Homesteaders is een veiling- en resourcemanagementspel. De spelers bieden in 10 speelronden op bouwkavels, waarop ze gebouwen stichten. Hiermee verdienen ze de grondstoffen en de winstpunten om tijdens het spel te groeien en aan het einde de winst in de wacht te slepen.

Het spelmateriaal bestaat uit een veilingbord met, afhankelijk van het spelersaantal, twee of drie veilinghuizen. Elk veilinghuis bestaat uit 10 veilingtegels met bouwkavels en een biedspoor. Op de onderkant van het veilingbord vind je een spoorlijn. Hierop kunnen de spelers in de loop van het spel bonussen verdienen.

een gebouw

Naast het veilingbord liggen allerlei gebouwtegels in vier verschillende kleuren klaar. De gebouwen komen in drie fasen in het spel, afhankelijk van het verschijnen van bepaalde bouwkavels. Rond het veilingbord liggen verder stapeltjes geld, ruilfiches, arbeiders en grondstoffen, waarmee de spelers hun ding moeten doen. Dit zijn stuk voor stuk prachtige miniatuurtjes, met kleine koeien, ijzeren staven enzovoort. Iedere speler heeft een zichtschermpje, waar hij zijn geld en grondstoffen kan verbergen. Aan het begin krijg je één startgebouw, één arbeider en 6 munten.

Het spel duurt 10 ronden. Elke ronde bestaat uit een inkomstenfase en een veilingfase.

In de inkomstenfase activeren de spelers hun gebouwen en eventuele spoortegels, wat ze inkomsten oplevert. Voor sommige inkomsten hoef je niets te doen, maar op andere gebouwen moet je hiervoor een of twee arbeiders inzetten. De inkomsten bestaan uit een bonte mix aan grondstoffen, geld, arbeiders, winstpunten en/of ruilfiches. Deze ruilfiches zijn de motor van de economie, omdat je hiermee grondstoffen kunt kopen en verkopen. Dit is belangrijk, omdat je een paar veilingen verder bent voordat jouw gebouwen de gewenste duurdere grondstoffen produceren. Als dit je überhaupt al lukt. Aan het einde van de inkomstenfase verlangt elke arbeider salaris. Heb je niet genoeg geld? Dan neem je maar een lening van $ 2.

verkoopkaart – geeft een indruk van de speelstukken

In de veilingfase worden, afhankelijk van het spelersaantal, twee of drie veilingtegels aangeboden. Op de meeste tegels zijn meestal een of meer bouwkavels met de kleuren van de gebouwen afgebeeld. Sommige veilingtegels bevatten een andere bonus. Het bieden gebeurt bij opbod, door jouw steen op het biedspoor van het gewenste veilinghuis te zetten. Bij twee spelers wordt de spanning behouden door een neutrale bieder. Word je overboden, dan moet je in jouw volgende beurt passen of op deze of een ander biedspoor het hoogste bod uitbrengen. Als je past, lig je eruit. Dan ga je één veld vooruit op de spoorlijn, wat jou een bonus oplevert (spoortegel, arbeider enzovoort). Wanneer in elk veilinghuis (g)één bieder over is, wordt de buit verdeeld. De winnaar van de linker veiling betaalt zijn bod en voert desgewenst de veilingtegel uit. Dit betekent meestal dat hij een gebouw met de afgebeelde kleur kiest, de bouwkosten betaalt en de gebouwtegel aan zijn stad toevoegt. Hij krijgt ook nog de startspelerkaart. Daarna worden de volgende veilingen afgewikkeld.

startspelerkaart

Na 10 ronden volgt een eindtelling. Dan mogen de spelers eerst hun leningen aflossen (voor $ 5) en hun resterende grondstoffen opwaarderen naar goud, vee of koper. Je score bestaat uit de verzamelde winstpuntenfiches, de op gebouwen afgebeelde winstpunten, de via gebouwbonussen verdiende winstpunten en 2 punten voor elk goud, vee of koper. De eerste lening is 1 strafpunt waard, de tweede 2 strafpunten enzovoort.

Ten slotte

Homesteaders is een uitstekende veelspelertitel. De veilingen zorgen voor spanning en interactie. Het samenstellen van de juiste gebouwenmix, en het daaraan verbonden resourcemanagement, verrijkt de mentale uitdaging. Je kunt op verschillende manieren een mooie winstpuntenmotor opzetten. Daarbij mag je één ding niet vergeten: zorg op tijd voor toegang tot minstens een van de dure grondstoffen.

Homesteaders komt goed voor de dag met alle spelersaantallen. Deze nieuwe editie bevat een listig biedsysteem voor twee spelers, waardoor de veilingen ook dan pit krijgen. Met twee ervaren spelers kun je dit spel in een uurtje spelen, maar ook met een volle bezetting blijft de speelduur beschaafd. Ik beveel dit spel van harte aan.

Auteur: Alex Rockwell
Uitgever: Quined Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 90 minuten