Spiel 2012 presentjes

Donderdag opent het beursgebouw in Essen de deuren voor Spiel 2012, de grootste spellenbeurs ter wereld. Ik ben daar vanaf woensdag actief en hoop de komende dagen veel informatie over nieuwe spellen te verzamelen. Als de techniek meewerkt, zal ik ook dit jaar tijdens de beurs de eerste foto’s en teksten publiceren. Ik trap af met de volgende informatie over acties, cadeautjes en/of voordelige kleine uitbreidingen:

 • 2F-Spiele (stand 11-63): Orakel en Industriespionage zijn twee promokaartjes, die je voor een donatie aan een goed doel mag meenemen. Ze zijn bestemd voor Die ersten Funken respectievelijk Funkenschlag.
 • Abacus Spiele (stand 10-29) grossiert in presentjes. Airlines Europe: The Presidents is een extraatje voor Alan Moon’s bordspel Airlines Europe. Monuments: Ewiger Ruhm is een extraatje voor Monuments. Zooloretto: The Chameleon is een gratis mini-uitbreiding van Zooloretto Exotic. Er is verder een nieuwe editie van Zooloretto News, met een variant voor het dobbelspel.
 • Artipia Games (stand 4-407): Ambassadorial Shuttle is een gratis extraatje voor Amongst the Stars, Board Game Factory voor Briefcase en Dragon Dancers voor Drum Roll.
 • Mocht je Antoine Bauza tegen het lijf lopen, maak je kans op een speciale leiderkaart voor 7 Wonders. De naam is Esteban, de gelijkenis met zijn jonge zoontje is niet toevallig.
 • Eggertspiele (stand 5-02): voor een donatie van € 5 aan een goed doel krijg je een kleine uitbreiding van Village/Het Dorp met een setje nieuwe markttegels.
 • Kosmos (stand 12-17): ‘Alexander und Sebastian, die Buchhalter‘ is een bonuskaart voor Die Fürsten von Catan, de nieuwe versie van het Kolonisten kaartspel.
 • Lookout Games (Stand 9-40): een setje roze speelstukken voor Agricola, die je voor een donatie van minstens € 5 aan de strijd tegen borstkanker mag meenemen. Er is ook een promokaartje voor Le Havre.
 • Mayfair Games (stand 9-72): promosheet 1 bevat kleine uitbreidingen van Atlantis, White Water, Nuns on the Run, Urbania, Rocket Jockey, Aeroplanes, Giza en Lords of Vegas. Promosheet van Monuments, Nuns on the Run, Atlantis, Giza en Lords of Vegas. Je hebt recht op dit presentje als je een of meer van de genoemde spellen koopt.
 • Het Österreichisches Spiele Museum (stand 9-14) trakteert op Level XI, een uitbreiding van Stefan Risthaus, waarmee een extra bordje aan Level X wordt toegevoegd. Je hebben ook nog allerlei freebies uit vorige jaren liggen.
 • De Duitse website H@ll 9000 organiseert een spellenquiz waarmee je leuke prijzen kunt winnen. Informatie: H@ll 9000.
 • Pegasus organiseert een trollenjacht.

Meer informatie over de beurs en de honderden nieuwe spellen: Spiel 2012 preview.