Spellen aan Zee 2012 – impressie

Afgelopen zondag werd voor de derde keer de spellenbeurs Spellen aan Zee georganiseerd. Deze editie vond plaats in en rond de aula van een scholencomplex. De nieuwe zaal was aanzienlijk kleiner dan de sporthal van vorig jaar. Dit had een verhogende werking, zowel op de temperatuur als op de sfeer. Een bomvolle zaal met goedgevulde speeltafels, daar spat het speelplezier immers vanaf.

Gezellig druk

Er stond een grote verkoopstand van De Koperen Pion, met een handvol nieuwe titels en veel spectaculaire aanbiedingen. In de foyer was een bring & buy stand, waar je voor een prettig prijsje tweedehands spellen kon kopen. Een deel van de opbrengst ging naar een goed doel (Orangutan Outreach). Er waren meerdere uitgevers present, die de nieuwste Nederlandstalige spellen demonstreerden. Spellenverenigingen Ducosim en Thanatos beheerden een grote spellenuitleen in het midden van de zaal, waar je – desgewenst onder begeleiding – allerlei oude en nieuwe spellen kon spelen.

speluitleen

Bij White Goblin Games kon je o.a. kennismaken met de nieuwe kaartspellen Call to Glory en De Heersers van de Nijl. Eerstgenoemde is een geslaagde bewerking van Michael Schacht’s tweepersoonsspel Crazy Chicken. De setting is verhuisd van de ren naar Japan, het speleraantal is gegroeid, het spelsysteem heeft er twee leuke varianten bij en de nieuwe vormgeving is ronduit aantrekkelijk. De Heersers van de Nijl is een leuk verzamelspel, waarbij je een evenwichtige score met verschillende gewassen moet behalen.

Asmodee had o.a. een prachtige grote versie van Takenoko meegenomen. Men demonstreerde verder Roberto Fraga’s Shrimp, een grappig reactiespelletje over garnalen. Liefhebbers van Halli Galli, rare thema’s en bijzonder spelmateriaal (een piepend potje mayo) moeten hier maar eens naar kijken.

Takenoko XXL

De jonge Nederlandse uitgever Rielekst presenteerde een opvolger van het dubbelzijdige geheugenspel Kumbu. Met Kumbu – het dubbelzijdige kaartspel haal je voor € 7,50 meerdere spelletjes in één piepklein doosje in huis. Wij speelden een pestspelletje en een op Bluf gebaseerd bied- en gokspelletje. Deze varianten speelden lekker weg, waarbij de dubbelzijdige kaarten daadwerkelijk iets toevoegden. Spelers worden uitgenodigd om zelf nieuwe varianten in te leveren. Dit biedt al met al veel speelplezier voor een zacht prijsje.

speelplezier voor jong en oud

een trotse winnaar

Tijdens de beurs werden twee toernooien gehouden, het NK Dominion en het NK Junior Dominion. De winnaars werden aan het einde van de dag op het podium gehuldigd.

Nederlands Kampioen Junior Dominion

Spellen aan Zee 2012 was een geslaagd evenement. Dit is wat mij betreft voor herhaling vatbaar, waarbij een kleine uitbreiding van de zaalcapaciteit welkom zou zijn. Ik ben volgend jaar weer van de partij.

Meer reportages over Spellen aan Zee 2012:

Erwin Broens
September 2012