Dierentuin Dobbelspel

Dobbelspellen zijn anno 2012 een ‘trending topic’. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt een dobbelspelletje van gemaakt. Deze trend is natuurlijk helemaal mooi voor de uitgevers van populaire bord- en kaartspellen. Dit biedt ze een nieuwe kans om het commerciële succes nog even te rekken. Als commerciële belangen de boventoon voeren, loop je soms het gevaar dat het speelplezier eronder lijdt. Deze zorg is bij het Dierentuin Dobbelspel niet aan de orde. Michael Schacht heeft de ziel van het beproefde spelsysteem van Coloretto en Zooloretto vakkundig overgebracht naar een vreselijk leuk dobbelspel, dat aan mijn verschillende speeltafels zeer goed is ontvangen.

Het spelmateriaal bestaat uit tien dobbelstenen met zes symbolen (krokodil, struisvogel, aap, olifant, leeuw en munt), een dubbelzijdig speelbord met drie of vier transportwagens (afhankelijk van het spelersaantal), een scoreblokje en – het serviceniveau is hoog – een potloodje. Elk scorevel bevat vijf kooien voor de vijf diersoorten (met plaats voor 1-5 dieren), een kassa met zes muntvelden in drie groepen, vijf stallen voor de vijf diersoorten en ten slotte de velden waarop je de punten telt.

Foto: Henk Rolleman

Iedere speler is directeur van zijn eigen dierentuin en probeert zijn kooien met dieren te vullen. Deze dieren leveren winstpunten op. Als een kooi vol is, gaan de volgende dieren op stal en leveren ze strafpunten op. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Als je aan de beurt bent, heb je de keuze uit twee acties: twee dobbelstenen gooien en op wagens leggen, of alle dobbelstenen van één wagen pakken en passen. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Bij de eerste actiemogelijkheid neem je twee stenen uit de voorraad. Deze voorraad hangt overigens af van het spelersaantal. Je gooit de stenen en legt ze op een vrij veld van een of twee wagens. Op elke wagen is plek voor drie stenen.

Bij de tweede actiemogelijkheid neem je alle stenen van één wagen waarop minstens één steen ligt. Je legt deze stenen op jouw scorevel en je kruist de velden van de op deze dobbelstenen afgebeelde dieren en/of munten aan. Je moet een diersoort eerst op vrije diervelden van zijn eigen kooi aankruisen. Zijn deze diervelden allemaal aangekruist, dan moet je voor het eerstvolgende dier van deze soort de desbetreffende stal aankruisen. Als je later nog meer dieren van deze diersoort zou krijgen, dan hoef je voor deze nieuwe boventallige dieren niets meer aan te kruisen. De eerste speler die alle kooivelden van een diersoort heeft aangekruist, krijgt het bonusveld van deze diersoort (met 1 of 2 extra winstpunten). De andere spelers kunnen deze bonus niet meer verdienen. Na het nemen en scoren van de dobbelstenen moet je de rest van de ronde passen.

Nadat de laatst overgebleven speler de tweede actiemogelijkheid heeft uitgevoerd, eindigt de lopende ronde. Dan komen alle dobbelstenen weer als voorraad op tafel. De laatste speler begint de volgende ronde.

Het spel is voorbij na de ronde waarin iemand nog maar één kooi met vrije velden bezit. Dan noteren de spelers de punten voor aangekruiste dieren, bonusvelden en muntvelden. Laatstgenoemden zijn verdeeld in drie groepen. Voor elke volledige groep kies je uit twee beloningen: je noteert 1 winstpunt, of je mag één stal doorhalen (wat je 2 strafpunten scheelt). Elke niet doorgehaalde stal levert dus 2 strafpunten op. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Michael Schacht is erin geslaagd om de ziel van de voorgangers Coloretto en Zooloretto te vangen in een vlot en toegankelijk dobbelspelletje. Ook hier is het de uitdaging om de dieren slim te plaatsen (gunstig voor jezelf, onaantrekkelijk voor de anderen) en om op het juiste moment toe te slaan. Het is een interactief spelletje, waarbij de spelers doorlopend proberen om elkaar met ongewenste stenen op te zadelen. Dit spel speel je niet alleen op jouw eigen scoreblokje, je moet de buren goed in de gaten houden. Het spel werkt goed met alle genoemde spelersaantallen. Het spelmateriaal ziet er goed uit (mooie dobbelstenen!), al had ik een frontale coverafbeelding van een leeuw iets aantrekkelijker gevonden. Het Dierentuin Dobbelspel is wat mij betreft een aanwinst voor elke spellenkast. Beestachtig leuk!

Auteur: Michael Schacht
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSMLuding
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 15 minuten