Crooks

In het voorjaar van 2012 presenteerde White Goblin Games een vijftal nieuwe spelletjes in de van deze uitgever bekende blikken doosjes. Een van deze titels is het kaartspelletje Crooks van de beginnende Ierse spelauteur Neil Crowley. Hij zag in het mechanisme aanvankelijk een spel over archeologie, opgravingen en musea. Het spel eindigde in een setting vol schietgrage gangsters, die op smaakvolle wijze door Dennis Lohausen zijn geïllustreerd.

Het spelmateriaal bestaat uit 104 kaarten: 32 dieven, 8 locaties, 8 meesterdieven (2 per speler), 9 schuilplaatsen en 47 bankbiljetten. Het speelveld bestaat uit 8 kolommen met locatiekaarten, waaronder iedere speler met zijn eigen meesterdief een rij markeert. De andere meesterdieven helpen te onthouden wie met welke kleur speelt. Onder dit speelveld ligt een van het spelersaantal afhankelijke rij schuilplaatsen. Elke schuilplaats bevat een stapeltje met 2, 3, 4 of 5 diefkaarten. Dit zijn de kaarten waarmee je de meeste winstpunten probeert te verdienen. Iedere speler begint het spel met een startkapitaal van $ 18.

Foto: Henk Rolleman

Een beurt bestaat uit twee acties: rekruteren en overvallen. Met rekruteren kies je één schuilplaats, bekijk je daar alle diefkaarten en kies je één dief uit. Dit kost je $ 1 per diefkaart in die schuilplaats. Volle locaties bieden je meer keuze, maar kosten je meer geld. Met de overval leg je de zojuist gekozen dief in jouw eigen rij onder een locatie. Met deze dief oefen je invloed uit op de desbetreffende locatie. Sommige dieven beïnvloeden ook nog eens de waarde van de locatie. Jouw dief open neerleggen is gratis, dicht neerleggen kost je $ 1. Sommige dieven hebben een speciale vaardigheid, die je mag uitvoeren als je de kaart open neerlegt. Hiermee kun je o.a. extra geld verdienen, ingezette dieven verplaatsen, vijandelijke dieven vermoorden of gedekte kaarten bekijken. Andere dieven behoren tot een of meer gekleurde bendes. Hiermee kun je aan het einde extra punten verdienen.

Je kunt meespelen zolang je genoeg geld hebt om nieuwe dieven te rekruteren. Als jij zuinig bent geweest, kun jij in de eindfase nog nieuwe dieven rekruteren, terwijl je medespelers al zijn uitgespeeld. Nadat alle spelers hebben gepast, volgt de puntentelling. Per locatie gaan de punten naar de speler met de beste dief. De locaties zijn zelf 2-9 winstpunten waard, maar deze waarde wordt verhoogd en/of verlaagd door de aanwezige dieven. Per bende gaan de punten naar de speler met de meeste bendeleden.

Ten slotte

Dit toegankelijke en vlotte gangsterspelletje is mij goed bevallen. De uitdaging zit ‘m in de noodzaak tot zuinigheid bij het rekruteren, terwijl je aan de andere kant ook wat te kiezen wilt hebben. De lol zit ‘m in de strijd om de meerderheden. Je kunt elkaar zieken bij de controle over de locaties, bij het manipuleren van de waarde van deze locaties en met sommige speciale gangsters. Hier komt een toefje bluf bij, wanneer de spelers hun dieven gedekt aanleggen. Dit op zich eenvoudige spelletje biedt genoeg spannend speelplezier. De mooie illustraties verhogen de sfeer. Crooks is crimineel leuk.

Auteur: Neil Crowley
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 15 minuten