Bloqs

Het abstracte bordspel Bloqs is het eerste spel van de nieuwe Nederlandse uitgever Playthisone. Bloqs is gebaseerd op een bekroond Zuid-Koreaans bordspel van de ontwerper Hyo-Jong You. Deze basis is inhoudelijk bewerkt door de Nederlandse spelontwerper Patrick Zuidhof, die in zijn ludieke verleden actief was onder de naam Pumpkin Games. Bloqs is in het voorjaar van 2012 verschenen.

Het speelbord bevat een cirkel met 20 ronde actievelden, waarover de spelers met een zeszijdige dobbelsteen hun speelfiguur bewegen. Elk actieveld bevat een schijf met de afbeelding van de bijpassende actie. Aan het begin worden deze schijven geschud en gedekt neergelegd. In het midden van het bord vind je de voorraadvelden, waarop de grillig gevormde speelstukken worden bewaard. Met deze stevige plastic bouwblokken moeten de spelers als eerste een perfecte kubus bouwen. Dit doet iedere speler op zijn eigen bouwveld in zijn hoek van het speelbord. Op het bord ligt verder een stapel actiekaartjes, die in de Maestrovariant worden gebruikt.

Foto: Henk Rolleman

De actieve speler gooit de dobbelsteen en verzet zijn speelfiguur het gegooide aantal velden in de klokrichting. Volgens een variant mag je ook tegen de klok in bewegen. Dit heeft mijn voorkeur, omdat dit jouw invloed vergroot. Vervolgens draai je de gedekte actieschijf om en voer je de actie uit. Eenmaal omgedraaide actieschijven blijven de rest van het spel open liggen. Op een kubusschijf moet je een bouwblok met de afgebeelde vorm in jouw kubus bouwen. Doe dit met beleid, want eenmaal gebouwde delen mag je niet verplaatsen. Op een diefstalschijf moet je een bouwblok uit de kubus van een medespeler stelen. Op een bouwschijf moet je een bouwblok naar keuze in jouw kubus bouwen. Als jouw pion op een actieschijf met een andere pion landt, moet je een bouwblok met die speler(s) ruilen. Gelukkig mag jij daarbij bepalen wat je weggeeft en wat je steelt.

Het spel is voorbij wanneer iemand een perfecte kubus (3 bij 3 bij 3) bouwt, zonder gaten of uitsteeksels. Het spel eindigt ook wanneer alle bouwblokken zijn verbruikt of wanneer alle actieschijven zijn omgedraaid. In dat geval wint de speler met de meeste complete bouwlagen in zijn kubus.

De door Patrick Zuidhof bedachte Maestrovariant introduceert speciale actiekaartjes, die de controle over het bouwen of de beweging vergroten, of waarmee je jezelf kunt verdedigen tegen nare streken van medespelers. Aan het begin krijgt iedereen drie kaartjes. Na het voltooien van een bouwlaag van jouw kubus krijg je er eentje bij. Als jouw kubus wordt gesloopt, moet je kaartjes inleveren. Je mag er elke beurt een of twee spelen.

Ten slotte

Bloqs is een geslaagde eerste productie van deze nieuwe uitgever. Het materiaal is mooi verzorgd, de plastic bouwblokken zijn van een indrukwekkende kwaliteit. Inhoudelijk is het een toegankelijk en eenvoudig familiespel. Voor het grote publiek is de mix van geluk, tactiek en interactie goed op smaak. Ik adviseer het gebruik van de Maestrovariant, omdat de actiekaartjes en de vrije looprichting meer controle over het spelverloop geven. Voor ervaren veelspelers is dit ook dan zeer lichte kost, die als tussendoortje best een keer zal smaken.

Ik heb zelf een redactionele bijdrage aan de Nederlandstalige spelregels geleverd. Helaas is er na mijn bemoeienis nog een zetduiveltje actief geweest, waardoor het spelmateriaal vier ‘pionen’ blijkt te bevatten. De tikfout in de Engelse regels is veel leuker, daar noemen ze die dingen gewoon ‘prawns’. Van zo’n foutje schiet zelfs een garnaal in de lach.

Auteur: Hyo-Jong You & Patrick Zuidhof
Uitgever: Playthisone
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten