Spellenspektakel 2016 – impressie

Ook Identity Games pronkte met een verse Speelgoed van het Jaar winnaar, Escape Room the Game. Ik heb het spel niet gespeeld, omdat het coöperatief oplossen van puzzels niet mijn dingetje is. Ze hadden een leuk extraatje voor de liefhebbers van het genre, een kleine ‘live’ escape room, waar je steeds een rij wachtenden aantrof. Het bordspel wordt binnenkort uitgebreid met twee expansiesets: Murder Mystery en Welcome to Funland.

een escape room in twee formaten

een escape room in twee formaten

White Goblin Games viel dit jaar niet in de prijzen in Nederland, wat gezien het gekleurde commentaar van sommige minions een grote teleurstelling moet zijn geweest. Gelukkig kregen ze in de week na de beurs een dubbele portie Vlaamse troost. Deze dozenduwer uit het Drentse veengebied pakte dit jaar uit met twee grote, mooi aangeklede stands. De presentatie deed ook dit jaar denken aan 999 Games, met de oprolbare banners met speltitels naast de speeltafels. Ook inhoudelijk werd voortgeborduurd op het pionierswerk van het grote voorbeeld uit Almere, door het uitgeven van twee Carcassonnevarianten die 999 Games eerder had afgewezen, Star Wars en Door Berg en Dal. Van eerstgenoemde kan ik me goed voorstellen dat ze hem uitbrengen. Dit is een licentie waar de Goblins meer mee hebben gedaan en dit spel staat redelijk op zichzelf. Door Berg en Dal vind ik ongepaste merkvervuiling. De Goblins hadden nog meer spellen die door 999 Games waren afgedankt of afgewezen, zoals de nieuwe editie van Keltis en het bordspel Dynasties. Hellas was een nieuwe titel die bij mij in de smaak is gevallen. Dit tactische bordspel van Stefan Dorra roept herinneringen op aan het soort toegankelijke veelspelertitel dat Michael schacht begin deze eeuw placht af te leveren. Misschien niet overdreven innovatief (al vind ik het systeem met de uitputtende mijnen leuk gevonden), maar verdomd leuk om te spelen.

een aanwinst in de Goblincollectie

een aanwinst in de Goblincollectie

de twee Codenames versies werden veel gespeeld

de twee Codenames versies werden veel gespeeld

De stand van The Game Master was groter dan ooit tevoren. De stand viel op door de smaakvolle huisstijl, met een achterwand vol strakke blauwe posters met afbeeldingen van de spellen en/of het firmalogo. Een van de noviteiten was het vlotte worker placement spel Rhodes van de Nederlandse spelauteur Pieter Boots. In dit spel teel je op jouw eigen boerderij landbouwproducten, die je met jouw schepen naar de haven van Rhodos vervoert. Als er niets gebeurt, landen ze in jouw pakhuis, maar vaak worden ze onderweg weggekocht door jou of jouw medespelers. Met deze producten en met het goud van neutrale Egyptische schepen moet je opdrachtkaartjes vervullen. Dit is de belangrijkste route naar de winstpunten. De stapel opdrachten slinkt snel, waardoor je scherp en efficiënt moet spelen, met op de cruciale momenten voldoende aandacht voor de speelvolgorde. Ook dit spel is al vaker op tafel geweest en bevalt goed. The Game Master lijkt tevreden over de ontvangst van het spel en spreekt al voorzichtig over een uitbreiding.

volle speeltafels bij The Game Master

volle speeltafels bij The Game Master

Zondagmorgen ging ik sportief van start met een pot KLASK, een tweepersoonsspel dat je kunt omschrijven als een mix van Tafelvoetbal en Air hockey. Met een stuurmagneet controleer je van onderaf jouw speelfiguur en probeer je een bal in de doelopening van de tegenstander te schieten. Je kunt niet als een kip zonder kop over het bord razen, want je tegenstander krijgt ook punten wanneer jij per abuis in je eigen doel belandt of wanneer je onderweg te veel witte magneetjes verzamelt. Het spel is een paar jaar geleden ontworpen door een Deense timmerman. Jumbo had het spel al naar Nederland gehaald, maar kreeg het niet goed ingepast in het eigen assortiment. De nieuwe uitgever FantasTies geeft dit leuke behendigheidsspel nu ook in Nederland de aandacht die het verdient.

oefening baart kunst (hoop ik)

oefening baart kunst (hoop ik)

De Duitse uitgever Queen Games was ook weer present en demonstreerde onder meer de nieuwe spellen Risky Adventures, Glüx en Armageddon. Van deze spellen zijn nog geen Nederlandstalige spelregels verschenen, maar daarin schijnt in de loop van de komende maanden verandering te komen.

Glüx is een abstract meerderhedenspel. Je brengt dubbelzijdige ronde tegels met 1-6 ogen in het spel. Het aantal ogen bepaalt op welke afstand in een rechte lijn jij jouw nieuwe tegels kunt plaatsen. Andere tegels blokkeren de beweging. Het is toegestaan om op een enkele tegel te landen. Je probeert jouw tegels in de gemarkeerde zones te krijgen, waar het bezit van de meeste ogen goed is voor winstpunten. Zo lijkt het leuk om een ‘zes’ in een scorezone te krijgen, maar met zo’n puntenknaller kun je de naburige velden niet veiligstellen. Deze mix van abstract positiespel en strijd om de meerderheden pakt goed uit.

de stand van Queen Games

de stand van Queen Games

Armageddon speelt zich af in een post-apocalyptische setting. Je moet een verwoeste beschaving opnieuw opbouwen, te beginnen met je eigen stad. Elke ronde worden in drie veilingen uitrusting- en gebouwkaarten aangeboden; de derde veiling bepaalt hoeveel werkers je in jouw stad kunt inzetten. Je biedt met jouw werkers, de aanschaf van leuke nieuwe dingetjes beperkt dus je actiepotentieel. Je kunt via de uitrustingen nieuwe werkers verdienen, maar ook plunderaars die jou het leven zuur maken. Op elke veilinglocatie ligt ook nog een bonus en een malus, voor de hoogste resp. laagste bieder. Winstpunten kun je op verschillende manieren verdienen, onderweg is het zaak om het risico van de plunderaars in te dammen.

Risky Adventures is een toegankelijk worker placement spel met een gelukselement. Je zet jouw werkers in om bonuskaartjes te verdienen, grondstoffen en opdrachtkaartjes te verzamelen en vooruit te gaan op een spoor met leuke extraatjes. Of ze daadwerkelijk produceren wat jij wenst, hangt af van dobbelsteenworpen, die je een beetje kunt helpen door geld in te leveren. Een proefpotje met twee spelers speelde lekker vlot weg. Omdat je steeds met je eigen dingetje bezig bent, zal een grotere groep voornamelijk extra wachttijd aan de spelbeleving toevoegen.

Quined Games en Portal Games hadden de beurs vorig jaar links laten liggen, maar waren dit jaar weer present. Als standhouders met een knipperlichtrelatie moesten ze het doen met een stand op het balkon. Zo te zien hadden ze over belangstelling niets te klagen, veelspelers wisten de weg naar boven wel te vinden. Bij Quined wilde ik graag een potje Papa Paolo spelen, maar het lukte me niet om een plekje aan de speeltafel te bemachtigen.

Quined Games bezorgt pizza's

Quined Games bezorgt pizza’s

Tactic was de afgelopen jaren een blikvanger met een enorme stand bij de ingang van de zaal. Dit jaar was de aanwezigheid van deze uitgever/distributeur noodgedwongen kleiner. Nadat Asmodee de Scandinavische distributeur Enigma had ingelijfd, was het ook in Nederland wachten op de overgang van de distributierechten van Tactic naar Enigma. Eerstgenoemde raakt hierdoor een groot deel van het assortiment kwijt, waaronder de verkoophit Ticket to Ride. Volgend jaar wordt de oude merknaam Selecta Spellen nieuw leven ingeblazen en wordt een nieuwe lijn gezelschapsspellen opgestart. Dat was in het verleden een gerenommeerde merknaam voor kinder- en familiespellen, met zo nu en dan een uitstapje naar speelplezier dat ook op mijn speeltafel belandde (zoals Acquire en het Oog des Meesters).

De landelijke spellenvereniging Ducosim liet zich dit jaar van haar beste kant zien. Terwijl men druk bezig was met de productie van het eigen herfstnummer, had de redactie van het huisblad Spel! toch de tijd gevonden om een mooi beursmagazine af te leveren. Petje af voor de inzet en het resultaat. Ducosim had ook een groot spellenterras op het balkon, waar onder meer de genomineerden van de Nederlandse Spellenprijs werden gedemonstreerd.

het spellenterras van Ducosim

het spellenterras van Ducosim

xxx

lokte veel spelers naar het balkon

Op dat balkon vond je verder de met (inter)nationale hits gevulde demonstratietafels van Roll the Dice, die daarnaast een eigen escape room en hun jaarlijkse hitlijst in de aanbieding hadden. De beurs Top 30 van 2016 werd vreemd genoeg aangevoerd door Pandemic Legacy. Vreemd, omdat dit spel tijdens de beurs van 2015 al uit was en omdat de charmes van dit prachtige spel tijdens een proefpotje op een beurs niet of nauwelijks tot wasdom komen. Ik vraag me af of je het spel überhaupt op de beurs kon spelen, ik heb het niet zien liggen. Het behendigheidsspel KLASK eindigde op de tweede plek, een leuke binnenkomer voor FantasTies. Voor de volledige ranglijst verwijs ik je naar Roll the Dice.

de buren van Roll the Dice

de buren van Roll the Dice

De eerste helft van het balkon was gevuld met een ‘auteursstraat’, speeltafels waarop spelauteurs veelal prototypes van toekomstige spellen demonstreerden. Ik schoot daar plaatjes van Clash d’Ardèche en Dino Battle. Clash d’Ardèche is een bordspel over de exploitatie van een Franse camping. Voor dit spel loopt tot 15 december een Kickstartercampagne. Dino Battle is een van de spellen waarmee de nieuwe Nederlandse uitgever Pumpkin Games volgend jaar van start gaat. Het gezinnetje aan de speeltafel leek zich er kostelijk mee te vermaken. Als alles naar wens gaat, worden de nieuwe spellen op Zuiderspel 2017 gelanceerd; het Spellenspektakel van 2017 staat ook in hun agenda.

de auteursstraat

de auteursstraat

met een Franse camping

met een Franse camping

en strijdende dino's

en strijdende dino’s

Bij het Spellenportaal Bordspelmania was het weer ‘oranje boven’ met een zeer succesvolle uitgeversrally. Dit jaar deden maar liefst 25 standhouders mee aan deze leuke prijsvraag, waarbij je titels van spellen moest achterhalen en je mooie prijzen kon winnen. Dit jaar hebben meer dan 300 bezoekers aan de rally meegedaan. Dat was te merken, zaterdagmiddag was het gezellig druk bij de BSM-stand.

de uitgeversrally was een hit

de uitgeversrally was een hit

Het hiervoor genoemde beursmagazine vond je terug in de goodie bag, die elke dag werd uitgedeeld aan de eerste 2500 bezoekers. In dat tasje vond je verder het gratis kaartspelletje 4 Seasons van de Britse spelauteur David Parlett, de ontwerper van het allereerste Spiel des Jahres Hase und Igel. Dit gezamenlijke presentje van het Spellenspektakel, 999 Games en Carta Mundi was, naar ik aanneem door laatstgenoemde, niet met de vereiste zorgvuldigheid samengesteld. De spelregels ontbraken, maar die kun je inmiddels op de 999 Games website downloaden. Volgend jaar verschijnt 4 Seasons via het reguliere kanaal bij deze uitgever.

de goodie bags voor de bezoekers

de goodie bags voor de bezoekers

Op zaterdag werden de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs bekendgemaakt. Bij de ingang kon je de winnaars en de genomineerden ’s morgens al bewonderen in een vitrine. Halverwege de middag kregen de winnende uitgevers een trofee en een oorkonde uitgereikt. Gunter Potemans van HABA nam de prijs voor Avonturenland in ontvangst, Michael Bruinsma van 999 Games voor Marco Polo.

de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2016

de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2016

voor Avonturenland van HABA

voor Avonturenland van HABA

en Marco Polo van 999 Games

en Marco Polo van 999 Games

Het Spellenspektakel is wat mij betreft de hoogmis van het Nederlandse Spellenjaar. De beurs biedt een rijk palet aan speelplezier, met spellen voor kinderen, gezinnetjes en veelspelers, dat wordt gebracht door uitgevers in alle soorten en maten. Ik vind het in Eindhoven veel prettiger spelen dan op de andere najaarsbeurzen. Het Spellenspektakel heeft vloerbedekking, waardoor het achtergrondgeluid wordt gedempt en je de speluitleg tenminste fatsoenlijk kunt volgen. Het heeft er alle schijn van dat de beurs ook volgend jaar zal groeien, met nieuwe uitgevers (Pumpkin Games staat al te trappelen) en nog meer spelers. Ik heb het vierentwintigste Spellenspektakel al in de agenda staan, op 11 en 12 november 2017 ben ik er weer bij.

Pagina's: 1 2 3