Spellenspektakel 2013 – een terugblik

Ducosim was ook prominent aanwezig met een grote stand in het midden van de zaal. Daar lag een divers spellenaanbod op tafel, kon je kennismaken met de prachtige nieuwe uitstraling van het spellenblad Spel! en kon je terecht voor informatie. Ducosim kwam in mijn ogen sterk voor de dag. Het zou mij een lief ding waard zijn wanneer ze een deel van deze positieve energie ook gaan besteden aan hun eigen Amersfoortse beurzen.

Ducosim komt goed voor de dag

Ducosim komt goed voor de dag

Op zaterdagmiddag werden de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs, King of Tokyo en Terra Mystica, bij Ducosim in het zonnetje gezet. Beide spellen waren in een aparte stand ook volop speelbaar, maar deze tafels had ik liever in de buurt van Ducosim gezien. Voor de huldiging was een podium met een geluidsinstallatie beschikbaar, waarop aan medewerkers van de desbetreffende uitgevers een mooie trofee en een oorkonde werd uitgereikt. Twee leermomentjes voor het NSP-bestuur: bereid volgend jaar de toespraakjes beter voor en houd eindelijk eens op met het publiekelijk afzeiken van vorige jaargangen van de verkiezing. De hier getoonde combinatie van geklungel en subtiel venijn is niet voor herhaling vatbaar.

the Kings of Tokyo

the Kings of Tokyo

Team Terra Mystica

Team Terra Mystica

Jens Drögemüller en Helge Ostertag, de auteurs van Terra Mystica, waren als speciale gasten uitgenodigd. Zij werden een beetje onhandig bij de huldiging betrokken, signeerden aansluitend enkele spellen en deden ten slotte de harten van de fans sneller kloppen met testsessies met nieuwe volken, die in de volgend jaar te verschijnen uitbreiding van Terra Mystica zullen opduiken. Tamara heeft een van deze sessies meegespeeld, ik geef haar graag de pen.

de auteurs signeren hun spel

de auteurs signeren hun spel

de auteurs met Tamara, de Nederlandse vertaalster

de auteurs met Tamara, de Nederlandse vertaalster

Ik speelde met de Yeti. Yeti mag altijd krachtacties doen, ook als deze al zijn gekozen door andere spelers. Erg handig! Verder kiest de Yeti aan het begin van het spel op de cirkel met terreinsoorten zijn thuisland. Dit mag niet een terreinsoort zijn dat al het thuisland is van een andere speler. De Yeti legt een ijstegel op dat land in zijn cirkel. Als de yeti gaat terraformen, verandert het betreffende terrein op het bord in ijs. Dit kan door andere spelers niet worden teruggetransformeerd! Enrico speelde met Acolytes. Dit volk speelt letterlijk met vuur. Ze doen niet aan terraformen, maar kunnen terrein platbranden (voorzien van een vuurtegel) door kracht in te leveren. Net als bij ijs kan een terrein dat in vuur is getransformeerd niet door andere spelers worden teruggetransformeerd. Met dit volk kun je je medespelers behoorlijk klieren. Het derde nieuwe volk dat werd gespeeld, waren de riverwalkers. Dit volk mag alleen langs de rivier bouwen. Ze terraformen niet, maar ze ontdekken steeds een terreinsoort door elke ronde een nieuw veld op hun terreincirkel te openen. Ten slotte was er nog een nieuwe slotwaardering: extra punten werden toegekend aan degene met de meeste, op een na meeste en op twee na meeste enkele huisjes (dus huisjes die niet grenzen aan andere gebouwen van deze speler). Een tegenhanger voor het grootste aaneengesloten gebied dus. De nieuwe volkeren brengen nog meer variatie in het toch al rijk uitgevoerde spel Terra Mystica. Het zou inderdaad wel eens de populairste uitbreiding van 2014 kunnen worden.

de populairste uitbreiding van 2014

de populairste uitbreiding van 2014

Tamara, bedankt! Je hebt mijn boodschappenlijstje voor Spiel 2014 geopend. Ik vind het belangrijk dat de oude Spellenspektakel traditie met spelauteurs in ere is hersteld. Ook de aanwezigheid van auteurs levert een waardevolle bijdrage aan de sfeer van een spellenbeurs, aan de ontwikkeling van spellencultuur. Ik heb van de beursorganisator begrepen dat we volgend jaar meer speciale gasten mogen verwachten. Ik ben al begonnen met het enthousiasmeren van een bekende auteur.

de stand van 999 Games

de stand van 999 Games

met Russian Railroads

met Russian Railroads

Een Spellenspektakel heeft ook primeurs nodig, interessante nieuwe spellen waarvoor bijvoorbeeld veelspelers graag naar het evenement komen. 999 Games voorzag in deze behoefte met het stevige worker placement spel Russian Railroads. White Goblin Games presenteerde twee noviteiten: Uwe Rosenberg’s nieuwe bordspel De Glasstraat en een variant op het bekende groepsspel Weerwolven. De Glasstraat is vlotter en toegankelijker dan de vorige Nederlandse bordspellen van Rosenberg, waardoor het bij een groter publiek in de smaak viel (met een hoge positie in de Top 30 als resultaat). Ook Russian Railroads werd enthousiast ontvangen, maar door de langere speelduur en het geringe aantal demotafels heeft zo’n spel het vanzelf lastiger in de hitlijst. Ook Bergsala had smakelijk voer voor nieuwsgierige veelspelers. In hun stand kon je bijvoorbeeld snuffelen aan recente en soms zelfs nog niet verschenen spellen van Fantasy Flight Games. De speeltafels van het Pathfinder kaartspel waren doorlopend bezet, deze internationale fantasy hit lijkt ook in Nederland in de smaak te vallen.

de stand van White Goblin Games

de stand van White Goblin Games

met de glasstraat

met de glasstraat

Selecta/Tactic bleek een aanwinst voor de beurs. In hun enorme stand werden tientallen spellen gedemonstreerd, van luchtige spellen uit de Tactic catalogus tot het gevarieerde palet van het Asmodee concern. Onder meer Relic Runners van Days of Wonder was populair. Het wat oudere Small World eindigde zelfs aan kop van de hitlijst van Roll the Dice. De stand viel uiteraard op door de enorme dinosaurus, die ter ere van de Nederlandse Spellenprijs winnaar King of Tokyo was neergezet.

de grote jongen van Tactic/Selecta

de grote jongen van Tactic/Selecta

Pagina's: 1 2 3